Skip to main content

Antwerpen in de winter

Antwerpen

23 december 2018

Antwerpen in de winter

zondag 23 december 2018

Flyer:  “Antwerpen in de winter 2018

 

.

Op zondag 23 december 2018, richt het Regionaal Bestuur Antwerpen, onderdeel van Wandelsport Vlaanderen, een wandeling in te Antwerpen. De meesten kennen waarschijnlijk wel de koekenstad, maar kent men ook alle mooie plekjes? Vandaag kan de wandelaar komen genieten van een meer dan unieke ontdekkingstocht doorheen de straten van de Antwerpse binnenstad, gedeeltelijk in een feestelijke Kerst- en Eindejaar- sfeer.

Er is keuze uit een overvloed aan wandelingen ten opzichte van vorige jaren. Vermits sinds dit jaar vanuit een nieuwe startplaats wordt gestart hebben onze parcours- meesters werkelijk het uiterste van zichzelf gegeven om “koning wandelaar” te verwennen vanuit een buurt waar de Antwerpse Haven zich ontwikkelde.

Kies je richting Stad, dan is er keuze tussen 3km of 6km of 8km. Als je langs het Centraal Station wil passeren is er de (andere) 6km. Wil je wat van de haven zien, dan kun je 4km of 6km kiezen. Elke wandeling heeft eigen bezienswaardigheden en is aangepast, waar nodig, voor de minder mobiele wandelaar.

Starten kan tussen 10.00 uur en 19.00 uur. Laatste afstempeling kan tot 21.00 uur. Vertrek/aankomst is het Brouwerijcafé De Seefhoek, Indiëstraat 21 te 2000 Antwerpen. Inschrijfgeld: € 1,50. Ledenkorting van € 0,40 op vertoon van lidkaart en kinderen tot 12 jaar kunnen zich gratis inschrijven. Bereikbaarheid met de trein: Vanaf het Centraal Station, ga naar hoek Keyserlei met Astridplein, volg vanaf daar de wandelpijlen naar rechts. Dit is de 6km wandeling naar de Startplaats op 2,75km. Bereikbaarheid met openbaar stadsvervoer: Tramlijn 7 (halte MAS op 850m) of lijn 70 (halte Londen op 500m) en buslijnen 1 en 19 (halte Noorderplaats op 800m). Bereikbaarheid met de auto: parkeren kan in de onmiddellijke omgeving en aan Zuidkaai Houtdok. (Opgelet: is Lage Emissie Zone). Men kan ook naar P&R Luchtbal of P Kinepolis om daar tramlijn 70 te nemen. Bereikbaarheid met private autocar: Verschillende clubs maken er vandaag een bus uitstap van. Aan de startplaats kan enkel af- of opgestapt worden. Er zijn geen speciale parkings voor bussen maar ’s zondags is er meestal plaats in de omliggende straten.

De bezienswaardigheden, een bescheiden overzicht:

- De 3km, richting MAS, passeert vrij vlug “het Kot”(havenarbeiders moesten zich daar dagelijks aanbieden voor werk). Verderop is er “La Riva” (aanvankelijk een gaarkeuken; daarna een vakbondslokaal; nu restaurant). Het standbeeldje van Augustine Pautré, vrouw van Eugeen Van Mieghem, staat aan het Willemdok. De wandeling gaat verder langs het “Hessenhuis”, verschillende “Godshuizen” in de Falconrui en het Falconplein (vroeger vele Russische winkeltjes), om het gedeeltelijk vrij toegankelijke MAS (Museum aan de stroom) te bereiken. Het is een aanrader om het dak (gratis) te bezoeken van waaruit je op 64m hoogte een goed beeld over Antwerpen kunt vormen. Na het MAS vervolgt de wandeling over de “Nassaubrug” (een draaibrug, oudste van de haven, eerste constructie dateert van 1867) en betreden we het allereerste gebied van het “eilandje” om dit te verlaten langs de “Londenbrug” (eerste brug was draaibrug met 1 treinspoor; in 1978 vervangen door een ophaalbrug; in 2017 vernieuwd met tramsporen). Voorlopig rijdt er tram 70). Het vervolg van de tocht laat de sfeer van vroeger opsnuiven.

 

- De 6km, richting MAS, is een uitbreiding van de 3km en geeft de mogelijkheid om uitgebreid rond te kuieren aan de Kerstmarkt nadat met enkele typische straatjes van de historische kern van Antwerpen werd kennis gemaakt. Tijdens de terugtocht zie je, voor

zover dit nog niet gebeurde, het standbeeld Brabo en het Stadhuis, en verderop komt Het Steen in zicht. Beide laatste bezienswaardigheden zijn nu volop aan renovatie toe. Met de Palingbrug zitten we in de buurt van de Poesjenellenkelder waar vroeger vele poppenspel-vertoningen werden opgevoerd met de Neus en de Schele, enz... Iets verder staat het fameuze Vleeshuis (muziekinstrumenten –nu in restauratie) . Alvorens het MAS te bereiken gaat de wandeling via de Veemarkt en de St. Pauluskerk naar de “rosse buurt” of “Villa Tinto”. Wie daar liever niet komt kan zich best linksaf in de Sint Paulusstraat en de St Pietersvliet begeven tot de kaaien om vervolgens rechtsaf via de Brouwersvliet naar het MAS te gaan. - De 8km, richting MAS, is dan weer identiek aan de 6km wandeling met een extra lus ten zuiden. Heb je al gehoord van de “Vlaaykensgang” (15e eeuw), of wil je weten waar de voetgangerstunnel ligt, of wil je wat meer Schelde zien en weten waar de cruiseschepen aanleggen vanaf het zuiderterras, dan is deze lus ten zeerste aan te bevelen.

- De 4km, richting haven, trekt vooral rond het Kattendijkdok en langs de droogdokken waar onlangs een parkje van 2 ha werd opengesteld. Hier vinden we ook de gebouwen waar het Red Starline Museum is ondergebracht en waar het Ballet van Vlaanderen haar roots heeft. - De 6km, richting haven, bestaat uit vorige wandeling met een extra uitbreiding naar het Noordkasteel met zijn Hogere Zeevaartschool. Om veiligheidsredenen wordt deze lus echter afgesloten van zodra het te donker wordt. - De 6km, richting Centraal Station, tenslotte, volgt de eerste kilometer van de 3km wandeling. Voorbij het beeldje van Augustine Pautré, gaat het naar Ankerrui en Paardenmarkt, niet zo ver van de “geknipte leien”, om vanaf de Kipdorpbrug (met onlangs blootgelegde Spaanse omwallingen) het vernieuwde Operaplein over te wandelen, waar men soms de operazangers aan het werk kan horen. Vanaf de hoek Keyserlei met Astridplein kunnen treinreizigers aansluiten bij deze wandeling om naar de startplaats te geraken Van hieruit heb je ook een zicht op de Antwerpse Zoo maar de wandeling komt daar niet langs. Wij gaan nu naar de Chinese poort waar verderop een Chinese supermarkt gevestigd is. Het De Coninckplein was vroeger een te vermijden buurt maar sinds de stadsbibliotheek er is gevestigd is het daar heel kalm geworden. Via het grote Sint Jansplein komen we aan de rand van “Park Spoor Noord” waar de terreinen van het voormalige goederenstation met vele treinsporen volledig werden heraangelegd en herbouwd en waar eveneens een fietser-voetgangersbrug ons over de leien laat wandelen. Eens aan de overkant is het niet meer zo ver naar de startplaats.

(Parcours: dhr. L De Nys.)

Wandelen in Antwerpen op 23 december is zeker een verrijking, sportief en cultureel, voor iedere deelnemer. De Regionale Bestuurskern voor Antwerpen hoopt dan ook om elkeen een onvergetelijke wandeling te kunnen bezorgen. Hartelijk welkom aan elke wandelaar!

Wenst u meer uitleg, neem dan contact op met:

Frans Van de Vondel Secretaris Regio Antwerpen Tel 03/449 92 37 of gsm 0473/264 998 e-mail rbk.antwerpen@proximus.be www.wandelsportvlaanderen.be