Skip to main content

Antwerpen Wandelt - Wechelderzande

18 augustus 2019

Antwerpen Wandelt - Wechelderzande

Zondag 18 augustus 2019

Gratis voor onze leden!

 

Antwerpen Wandelt – Hartje der Kempen wandeling

Wandelclub De Zandstappers

Afstanden : 4-7-12-17-22-27-35 km

Vertrek: 6.30u tot 15.00u

Startplaats: Zandfluiter, Tulpenlaan 1, Wechelderzande

Bus 416 Turnhout - Antwerpen : 7u en 11u halte Wechelderzande Nieuwstraat

 

 

 

Tijdens deze ‘Antwerpen Wandelt’ maken we kennis met de prachtige natuurgebieden die deze gemeente rijk is.
Deze groene wandeltocht begint met een ommetje rondom Hof d’Intere, een renaissancekasteel dat stamt uit 1649. Het huis fungeerde later als pastorie van 1688 tot 1964 en nadien als gemeentehuis tot de fusie in 1977. Sindsdien is het een gemeentelijk centrum met park dat onlangs werd heraangelegd. Je kan tussen 13-18 u gratis een bezoekje brengen aan de kunstwerken die in de tuin uitzonderlijk tentoongesteld worden.
We stappen verder richting bos. Eventjes verder splitsen de 4-7-11 km af om hun rustpost in de voetbalkantine op te zoeken. Via de smalle zandpaadjes op Moereind wandelt deze groep terug naar de startzaal.
De 14-20-25-32 km stapt naar onze rustpost aan de Lilse Bergen. In Bersegem maken ze kennis met heide en nieuw aangelegde vennen. Ook zal je in de omgeving loslopende damherten kunnen aanschouwen.
Nog wat verder passeert je de Achtzalighedenboom. Het is een grove den bekend omwille van zijn grillige vorm.
De boom, genoemd naar de acht zaligsprekingen van Christus, dankt zijn naam aan het feit dat hij oorspronkelijk over het uitzonderlijke aantal van acht stammen beschikte. De precieze ouderdom kan nog niet met zekerheid bepaald worden, maar geschat wordt dat zijn vroegste bestaan dateert van rond 1850. Door vele stormen is de boom ondertussen zwaar beschadigd. Maar zoals je op de foto kan zien, staat hij nog steeds rechtop.
Het wordt nu hoog tijd om even te rusten. Je zal hier kunnen genieten in open lucht van de natuur bij een drankje en een hapje.
De 20-32 km maakt vanuit deze rustpost een lus langs de velden en bossen van het Rolleken en passeren daar de Duivelskuil. Na 6.3 km komen ze terug op de rustpost.
Op de terugweg naar de startzaal maak je kennis met de echte Lilse Bergen. Hier is het eventjes klimmen. Maar al gauw kom je aan een groot bosmeer. Vervolgens volgen we het traject doorheen de vallei van de visbeek die hier een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied vormt. Droge en natte heide, gagelstruwelen, moerasbossen en hooilanden, je komt het er allemaal tegen. Het gebied omvat tientallen verschillende plantensoorten. Het hoeft dan ook geen betoog dat het er bruist van het leven. 
De aankomst is bijna bereikt voor de 14 en 20 km. De 25 en 32 km houden halt aan de voetbalkantine. Vandaar gaat het via bossen en weilanden naar hun laatste pauze aan het sportcomplex op de Pulsebaan.
Nu volgt voor hen nog een laatste stukje natuur met de eeuwenoude beuken van Blommerschot in de nabije omgeving van het vliegveld Malle-Zoersel. De wandelweg brengt je in de Stille Kempen met zijn prachtige landduinen, afgewisseld met buntgras en rododendrons. 
Voor de jongsten is er op de 4 km een fotozoektocht beloond met enkele leuke prijsjes (o.a. strips).

Wie houdt van een stevige boswandeling afgewisseld met enkele prachtige natuurgebieden, moet zeker afzakken naar Wechelderzande. Bij warm weer zorgen de bossen voor de nodige verkoeling en bij koud regenachtig weer zorgen ze voor de nodige beschutting. Wij zorgen voor de nodige rustposten midden in de natuur zodat je bij mooi weer buiten kan genieten van de gezonde Kempische boslucht bij een drankje en een hapje. We hopen jullie allemaal te mogen begroeten in het hartje van de Kempen.