Skip to main content

Busreis Haacht 9 juni 2019

Haacht

09 juni 2019

Busreis Haacht 9 juni 2019

Ongeveer halverwege tussen Mechelen en Leuven ligt Haacht, een dorp met 14 000 inwoners waar OpenVLD de plak zwaait. Het is een dorp met een zeer oude geschiedenis: er zijn al artefacten gevonden daterend van voor onze jaartelling!
Maar Haacht is vooral een mooi dorp. Tenminste voor wie van natuur houdt. En dat doen wij wandelaars toch allemaal?
Het is een zeer bosrijke streek, waar de Dijle sierlijk doorheen slingert en voor veel schilderachtige plaatjes zorgt.
Één van de bruggen over de Dijle is de gietijzeren “Hansbrug”. Op deze plaats is al minstens sinds 1234 een brug geweest, vervallen en weer opgebouwd. De huidige versie dateert van 1998, toen de brug werd gerestaureerd voor €500 000 naar de versie van 1893.
Een beetje verder kan je staan mijmeren over de plaatselijke geschiedenis met de ogen gericht op de Antitankgracht, gebouwd in 1939. In mijn verbeelding zie ik de Duitse punthelmen er in ronddraaien als eendjes op de kermis.
Dan komen we in het aangrenzend natuurgebied Haachts Broek. Dit was lange tijd een prachtig, dicht populierenbos, maar sinds Natuurpunt het gebied in beheer heeft, moest veel bos wijken voor kale graslanden en akkers.
En dan vond ik tijdens mijn opzoekingswerken ook nog heel wat volkssagen. Dat moet hier in tijden vóór radio en TV een gezellig tijd geweest zijn!
Zo was er bijvoorbeeld een verhaaltje over de konijnenmens van Tildonk, dat jullie zeker eens moeten nalezen! Er staat een link op onze website. Vergeet zeker niet in te schrijven voor deze uitstap middels het strookje op blz.15, voor 31 mei 2019.