Skip to main content

Busreis Puurs 2019

Puurs

28 april 2019

Busreis Puurs 2019

Zondag 28 april

Puurs is een plaatsje met 17.500 inwoners ten zuidwesten van Antwerpen, op een uurtje rijden van Oud-Turnhout. Het is onder meer de woonplaats van vice-eersteminister Kris Peeters, hoewel hij dat in een recent verleden om electorale reden nog wel eens durfde te ontkennen.

Met zo’n weinig tot de verbeelding sprekende  naam is deze gemeente niet echt een eerste keuze voor een ideale toeristische uitstap. Toch is er wel wat te beleven, en dat was al zo in het jaar 11.000 voor Christus, want toen woonden er al mensen hier, zo hebben archeologische onderzoeken bewezen. Ze kunnen nog niet Kris of Peeters of zo geheten hebben, maar ze waren er wel.
In de eerste eeuw na Christus vestigden er zich Romeinen. Ten tijde van Karel de Grote, rond 800 na Christus dus, werd Puurs geschonken aan de abdij van Aken en in de dertiende eeuw werd ze voor klinkende munt weer afgekocht door de abdij van Hemiksem.  Na de Franse revolutie werd kwam er wat meer leven in de zaak en werd Puurs verheven tot hoofdplaats van een kanton.

Tot zover de geschiedenis van Puurs. Wij gaan natuurlijk voor een heel andere reden.  Voor de editie 2019 koos Wandelsport Vlaanderen vzw voor Puurs-St. Amands als uitvalsbasis voor de provincie Antwerpen.. Aspergegemeente Puurs- St. Amands,     de parel van Klein-Brabant heeft genoeg troeven in huis om deze Vlaanderen Wandelt tot een succesrijk, aangenaam wandelevenement te laten uitgroeien.
                                                                                                     

De tocht gaat door het typische broekbos Tekbroek, het prachtige parkbos, het domein van het Hof van Coolhem en het natuurgebied Hof ter Zielbeek.  
Wandel midden in het pas aangelegde landschapspark met het Fort van Liezele, dat deel uitmaakt van de voormalige verdedigingsgordel rond Antwerpen, tevens de bakermat van wsv IBIS PUURS vzw.  Wandel verder langs de oude spoorlijn waar de stoomlocomotief je een onvergetelijke tocht bezorgt door het Scheldeland en Klein-Brabant.

De datum is 28 april, en dat is nog wel even, maar stel het maar niet langer uit: Noteer het in je agenda en knip het strookje voor Zondag 28 april: busreis Puurs uit, vul het in en bezorg het aan Karin.  Met een goed gevulde bus gaan we samen op uitstap om ons te amuseren, het land te verkennen en de clubgeest te versterken!

Voor uitgebreide info omtrent de wandeling: https://www.wsv-ibispuurs.be