Skip to main content

Paaswandeling 13 april 2019

Paaswandeling

13 april 2019

Paaswandeling 13 april 2019

Samenkomst Kerk Zwaneven 13u

Deze wandeling moet u zeker en vast meewandelen!
Het is voor de derde achtereenvolgende keer dat de Paaswandeling start op het grondgebied van de gemeente Bladel (NL). De start is deze keer niet bij Hotel-Restaurant De Tipmast in Bladel, maar bij de natuurparkeerplaats langs de weg Postel - Eersel. We plannen dat we om uiterlijk 13.30 uur gaan wandelen.
De route met de auto daar naar toe is in het kort gezegd: Oud-Turnhout, Retie, Postel en dan steeds de weg richting Eersel volgen. Bij de parkeerplaats zal iemand van de Korhoenstappers zich “opofferen” om als baken langs die weg te staan. Er wordt van de chauffeurs wel gevraagd om de verkeersreglementen goed in het oog te houden, opdat we niet een wandelaar minder hebben bij het vertrek.
Waar gaan we wandelen? We wandelen door het gebied van de CARTIERHEIDE (dat mag je op z’n Frans uitspreken). De wandeling is 6,7 kilometer lang en er staan langs de route voor de “rustende” wandelaar(s) banken waarop verpozing kan worden gezocht. De wandelpaden zijn goed, dus ieder lid van de club kan deelnemen!!
Het bestuur is van oordeel dat geen enkel lid van de club deze wandeling mag missen, want de wandeling voert ons door een geweldig mooi gebied. De Cartierheide is 172 ha groot en ligt op een afstand van 3 km van de Belgische grens, ingeklemd tussen de weg van Postel naar Eersel en de snelweg A67/E34. De naam van het gebied is ontleend aan Baron Emile de Cartier de Marchiennes. (afb.) Hij kocht in 1863 het nabij deze heide gelegen Duizels Hof en gebruikte de heide als jachtterrein. Hieraan is het te danken dat het gebied in de jaren 30 van de 20e eeuw niet werd ontgonnen. Aan de baron herinnert ook het zeldzame berkenlaantje dat langs een plas (ven) loopt. Het uitgegraven ven heet het Pannegoor en daarlangs loopt het berkenlaantje dat men de Pannegoor Passage noemt. Vanaf dat laantje kon men eertijds ongezien op eenden en andere watervogels in dat ven jagen. De heide wordt van mei tot oktober begraasd door een kudde koeien.
Sinds 1932 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten, maar tegenwoordig wordt de Cartierheide beheerd door Staatsbosbeheer. De zoon van de baron, die ook Emile heette, heeft toen zijn gebied aan Natuurmonumenten geschonken.
De Cartierheide wordt doorstroomd door het Dalems Stroompje en men vindt er ook veel vochtige heide, berkenbroek en gagelstruweel. De bovenloop van het Dalems Stroompje werd in 1994 hersteld. Direct ten westen van de Cartierheide ligt het landgoed De Pals en natuurgebied Kroonvense Heide. Beide gebieden hebben we in de 2 voorgaande paaswandelingen doorlopen. Ten zuiden is de Hapertse Heide te vinden. Het enige wat deze twee natuurgebieden van elkaar scheidt is een restant van de oude Bredasebaan. Hierover hebben we al gesproken tijdens de Paaswandeling in 2017, toen we het Landgoed Ten Vorsel en De Pals doorkruisten. De Bredasebaan, beter bekend als de landweg van Breda naar Luik is in het begin van onze jaartelling door Romeinen aangelegd en loopt dwars door natuurgebieden heen. U realiseert zich dan wel dat u over een historische heirbaan loopt!
In het gebied van de Cartierheide groeien onder meer de Ronde Zonnedauw en de Klokjesgentiaan. Ook kan men er reptielen aantreffen, zoals de Levendbarende Hagedis, de Gladde Slang en Hazelworm. Ook kan men er de Heikikker nog aantreffen.
Zoals u tijdens onze wandeling zult zien, zijn er in het gebied verschillende wandelroutes uitgezet. Dus, al u het gebied nog eens wilt verkennen, dan kunt u daarvan gebruik maken.
Het bestuur hoopt dat we in grote getale aan deze wandeling meedoen! Alle leden zijn dus van harte uitgenodigd.
Na de wandeling begeven we ons naar Hotel-Restaurant De Tipmast om daar nog even onder het genot van een versterking naar keuze na           te babbelen. De hongerigen kunnen nog heerlijk nagenieten met een goed verzorgde maaltijd. Wie hier al eerder gegeten heeft, zal deze keuken zeker aanbevelen! Wil jij hier ook de maaltijd gebruiken, meld je dan tijdig aan bij Karin.  Een strookje is hiertoe in het clubblad opgenomen.