Skip to main content

Valentijnwandeling 2019

Valentijn

09 februari 2019

Valentijnwandeling 2019

Zweepes Ven om 13u30

Valentijn,  door Ciel


Lopend langs velden en dreven, door de bossen,
even een dag je zinnen verzetten.
Niet letten op alles wat in de wereld gebeurt.
Alleen je richten op waar je loopt en op de pijn,
die je overal op voelt komen, dromen over vandaag, Valentijn.
Beleef de dag samen buiten - in de natuur - puur.
De bomen, 10 keer langer als de mens, wij mogen aan hun voeten lopen.
Hoog dunkend kijken ze op ons neer, en zien ons gaan, - achter elkaar -in groepjes - met z'n tweeën - romantisch liggend of lopen in het gras.
Alleen lopen te lopen, denkend aan wat komt en was.
Als straks iedereen weer thuis zal zijn, 
dan loop je gauw weer in de pas van alle dag.
Je openstellen voor de natuur, voor al het zijn, een dagje buiten, 
dat is Valentijn.

===============================================================================

Hij is niet zo oud als Jezus, maar Valentinus heeft toch ook al heel wat eeuwen doorstaan. Volgens een legende leefde er in het jaar 270  een priester in Rome, genaamd Valentinus.  Andere verhalen spreken over een bisschop Valentinus in de stad Terni. In elk geval zou hij tegen de wil van de keizer een huwelijk voltrokken hebben tussen een Romeinse soldaat en een jong christen meisje. Geconfronteerd met de keizer zou Valentinus geweigerd hebben zijn christelijk geloof af te zweren, waarop de keizer hem veroordeelde tot de doodstraf.
Het was paus Gelasius I die in 496 de feestdag van Sint-Valentijn instelde op 14 februari, toevallig of niet de dag van de Lupercalia, een oud Romeins feest van de vruchtbaarheid, waarbij jonge mannen moesten proberen een meisje op een speelse manier te 'slaan' met een zweep. Rare jongens, die Romeinen.

Aanvankelijk werd Valentinus niet strikt gelinkt aan de geliefden. Hij was patroonheilige van de imkers, wat mogelijk verband houdt met de hogervermelde heidense vruchtbaarheidscultus. De bloemetjes en de bijtjes, snap je. Hij zou ook worden aanroepen tegen epilepsie en pest. Zijn naam Valentinus betekent in het Latijn 'hij die gezond is'.
En om gezond te blijven, moeten we wandelen, natuurlijk. Geen betere manier dus om samen Valentinus te gedenken.

We vertrekken met zijn allen aan het Zweepes Ven om half twee voor een wandeling van zowat anderhalf uur. Daarna gaan we terug naar Zweepes Ven om te kunnen genieten van een breugheltafel.
 

Dit alles voor de prijs van €7,50, niet leden betalen € 15,00.Inschrijven is betalen op rek.nr. BE24 9201 0352 3938 met melding Valentijn clubwandeling en aantal personen. Dit ten laatste op vrijdag 1 februari 2019.Karin