Skip to main content

Artikel(s)

bij de para's

Bij de para's

Tielenheide, Zaterdag 7 september 2019

 

Zaterdag 7 september 2019

Wanneer het weer op sommige dagen naar einde zomer doet vermoeden, is het hoog tijd om nog zoveel mogelijk zomerse geneugten te ervaren. 

Prima tijdstip voor een barbecue dus, en de Korhoenstappers vonden dat ook. Door gezondheidsproblemen van onze voorzitter - steeds de drijvende kracht achter onze organisaties - kwam het evenement bijna op de helling staan. Maar de helpers staken een tandje bij, en het kwam allemaal wel goed. De dag verliep goed en smakelijk, en Michel, net ontslagen uit het ziekenhuis, kwam tegen het einde van de samenkomst nog langs om de deelnemers, zij het met moeite, een woordje toe te spreken.

Achtenveertig borden stonden klaar op de tafels van Zweepes Ven, maar die bleven voorlopig leeg. Eerst wandelen; eters kunnen de tafel pas echt eer aan doen als hun maag begint te knorren.  

Korhoenstapper Marcel had er voor gezorgd dat we een wandeling mochten inrichten op het militair domein van Tielen heide met vertrek- en aankomst in  het clublokaal van de Vriendenkring 3 Bataljon Parachutisten. De mannen onder ons die nog militaire dienst hebben moeten doen, raakten vervuld van prettige en minder prettige herinneringen, sommigen werden er vrolijk, anderen weemoedig van.

Hij leidde ons rond op de domeinen en wist ons te boeien met allerlei interessante weetjes uit de geschiedenis van het opleidingscentrum.  Het militaire domein zelf, de "Tielenheide", een brok van 450 hectare zo goed als ongeschonden natuur en bijna één derde van de totale oppervlakte van de gemeente, wordt gebruikt als oefenterrein voor het Tielens derde bataljon para's en is niet toegankelijk voor het publiek.  Het bestaat voornamelijk uit bossen grove den, afgewisseld met moerassige percelen, vennetjes en weilanden en wordt van noord naar zuid doorsneden door de spoorlijn Turnhout - Herentals en de Zevendonkseweg eveneens richting Turnhout. Op de grens met laatst genoemde gemeente bevindt zich rechts van de weg nog een octrooipaal die verwijst naar het voormalige tolrecht van de stad in het ancien régime.

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft het beheer van het domein sinds 2000 in handen. Sinds kort grazen op Tielenheide vier Konikpaarden hun buikje vol. "Deze kleine, Poolse paarden zijn zelfredzaam en winterhard. Ze kunnen het hele jaar door in natuurgebieden lopen zonder te worden bijgevoederd", zegt natuurwachter Luc Van Assche. "Deze paarden begrazen het hele militaire domein en het aanpalende, gelijknamige natuurreservaat, in totaal 58 hectare groot. De Koniks houden de heide en schrale graslanden op het domein open zodat typische en zeldzame plant- en diersoorten een geschikt leefgebied vinden."
De paardjes alleen krijgen het niet gedaan, blijkbaar: we zagen ook wel wat schapen aan het werk. Onder de wandelaars begonnen de gesprekken stilaan een andere wending te nemen: we hoorden al praten over de smaak van schapenvlees en de verschillende bereidingswijzen, ieder naar eigen voorkeur. En zo werd het duidelijk dat het weer tijd werd voor de innerlijke mens, te beginnen met het spijsverteringsstelsel.

Allen richting Zweepes Ven dan, slechts met moeite de verkeerslimiet respecterend, want onze gedachten waren al bij de gerechten die ondertussen wel bijna klaar zouden zijn.. En we wisten dat chef kok Maria en haar helpers ons niet teleur zouden stellen. Dat hebben ze nog nooit gedaan.

Klik hier voor de foto's.