Skip to main content

Artikel(s)

Klein Peerkentocht 2018

4 november 2018

Deze wandeling is genoemd naar historisch figuur Petrus Van Gorp, geboren te Ravels in 1809, en voorvader van de stichter van WSV De Korhoenstappers. Petrus was door zijn lengte van 2m18 en zijn enorme lichaamskracht de bron voor vele volksverhalen.  Er is over hem een Wikipedia-pagina en zijn klompen zijn nog te bezichtigen in het Taxandriamusem te Turnhout. WSV De Korhoenstappers vzw, in samenwerking met de VVV en Promotie Oud-Turnhout zijn er weer in geslaagd geweldig mooie wandelingen uit te zetten in en rondom Oud-Turnhout. Voor de “regelmatige” wandelaars is het van belang op te merken dat de Klein Peerkentocht meetelt voor de Walk 2 Gether-tochten. Er kan gewandeld worden over diverse afstanden, nl. 5-7-12-16-20-26-32 km. Voor iedereen - ook voor de minder mobiele medemens - is er een keuze te maken.
De organisatoren horen na uw wandeling graag hoe u de wandeling hebt ervaren. Van de reacties kunnen wij als organisatoren voor de komende wandelingen lering trekken. Dus aarzel niet uw zienswijze kenbaar te maken!
Van harte welkom in De Heischuur, Schuurhoven 2 in Oud-Turnhout. U kunt uw wandeling beginnen tussen 07.30 uur en 15.00 uur.

4 km:  Deze route is kinderwagen- en rolstoelvriendelijk. Vertrek aan de Heischuur, Oosthoven, door de wijk van St.-Antonius langs fruitteler Kempisch Fruit.  Via Heieinde naar controlepost van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is 100% verhard.

7 km: Vertrek langs NW richting Meirgoren. Door bos- en veldweg naar Werkendam. Steek de Steenweg op Ravels (N12) over, de Beukennotendreef in, en langs de Laks  naar de controle van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is 48% onverhard.

12 km: Vertrek in westelijke richting, een paadje langs de ringlaan en dan in noordelijke richting langs het kanaal tot aan de controle aan de vijver van vissersclub de Snoekbaars. Dan verder oostelijk, de Steenweg op Ravels oversteken, door de Beukennotendreef langs de Laks  naar de controle van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is voor 35% onverhard.

16 km: Vertrek in westelijke richting, een paadje langs de ringlaan en dan in noordelijke richting langs het kanaal tot aan de controle aan de vijver van vissersclub de Snoekbaars. Dan verder oostelijk, de Steenweg op Ravels oversteken, door de Beukennotendreef langs de Laks  naar controle Burcht Hertog-Jan. Van daar langs velden en de Doolhofbossen naar de controle van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is voor 35% onverhard.

20 km: Vertrek in westelijke richting, een paadje langs de ringlaan en dan in noordelijke richting langs het kanaal tot aan de controle aan de vijver van vissersclub de Snoekbaars. Dan verder oostelijk, de Steenweg op Ravels oversteken, door de Beukennotendreef langs de Laks naar controle Burcht Hertog-Jan. Dan gaat het verder door een gedeelte van het prachtige natuurgebied De Liereman, dan langs Hertekuil en de Doolhofbossen naar de controle van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is voor 40% onverhard.

26 km: Vertrek in westelijke richting, een paadje langs de ringlaan en dan in noordelijke richting langs het kanaal tot aan de controle aan de vijver van vissersclub de Snoekbaars. Dan verder oostelijk, de Steenweg op Ravels oversteken, door de Beukennotendreef langs de Laks  naar controle Burcht Hertog-Jan. Dan gaat het verder door een groot gedeelte van het prachtige natuurgebied De Liereman, met een controlepost in het Bezoekerscentrum. Daarna door het zeer gevarieerd natuurlandschap, langs een uitkijktoren en de Echelkuil  via Hertekuil en de Doolhofbossen naar de controle van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is voor 56% onverhard.

33 km: Vertrek in westelijke richting, een paadje langs de ringlaan en dan in noordelijke richting langs het kanaal tot aan de controle aan de vijver van vissersclub de Snoekbaars. Dan verder oostelijk, de Steenweg op Ravels oversteken, door de Beukennotendreef langs de Laks  naar controle Burcht Hertog-Jan. Dan gaat het verder door een groot gedeelte van het prachtige natuurgebied De Liereman en naar de controlepost in het Bezoekerscentrum, waarna een lus door De Korhaan en Heide Van Damme gemaakt wordt, en dan weer naar de controlepost in het Bezoekerscentrum. Daarna door het zeer gevarieerd natuurlandschap, langs de uitkijktoren en de Echelkuil  via Hertekuil en de Doolhofbossen naar de controle van de scouts Ansarat. Dan terug langs Heieinde naar de Heischuur.
Deze route is voor 61% onverhard.

Bezienswaardigheden
    4 km 7 km 12 km 16 km 20 km 26 km 33 km
  Kerk Sint-Antonius-Abt x x x x x x x
  Bosreservaat Den Doolhof x x x x x x x
controle Scoutslokal Ansarat x x x x x x x
controle Visvijver De Snoekbaars     x x x x x
  Werkendam     x x x x x
controle Burcht Hertog-Jan       x x x x
  Natuurreservaat De Liereman         x x x
  Uitkijktoren         x x x
  Echelkuil         x x x
controle Bezoekerscentrum           x x
  De Korhaan             x
 
Kerk Sint-Antonius Abt

De Sint-Antoniuskerk in de woonkern Oosthoven is een neo-romaanse burchtkerk uit 1893, naar de plannen van architect P. J. Taeymans. In de kerk staan nog steeds waardevolle beelden uit de vroegere kapellen. De kerk, sinds 1999 als monument beschermd, is dagelijks open van 9 tot 17 uur.

Werkendam

Dit was in de eerste helft van de twintigste eeuw een wijk van de oude steenbakkersfabrieken. U passeert nog de vroegere directeurswoning en arbeiderswoningen.

Burcht-Hertog Jan

Burcht Hertog Jan ligt in de bosrijke omgeving op de grens van Oud-Turnhout en Ravels, vlakbij Turnhout en Arendonk. Midden in het vroegere jachtdomein van de hertog van Brabant. Waar Hertog Jan ooit zijn smachtende paarden liet drinken in de vennen, verwelkomen wij u met veel gastvrijheid. We liggen tussen natuurgebied de Liereman en de Staatsbossen, midden in de natuur. Ook het Turnhouts vennengebied is vlakbij. Een paradijs voor wandelaars en fietsers.
Deze oude Kempische hoeve werd gerestaureerd en omgevormd tot een kasteelhoeve in classicistische stijl, uit de tweede helft van de 18e eeuw. 

Bosreservaat Den Doolhof

Den Doolhof is een bosreservaat.  Het bestaat uit twee delen, die van elkaar gescheiden zijn door een landbouwzone.  Het ene deel is een oud parkbos en een oude klei-ontginning, waar de natuur vrij spel krijgt, en het andere deel heeft jongere bossen en graslanden waar wandelaars welkom zijn op de aangeduide paden.

Natuurreservaat De Liereman

Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.

Uitkijktoren & uitkijkhut

De uitkijktoren geeft je een mooi zicht over de wijde omgeving en vlakbij het bezoekerscentrum werd ook een mooie nieuwe uitkijkhut getimmerd. Beide worden vooral veel door vogelliefhebbers gebruikt.

De Echelkuil

De nabijgelegen Echelkuil werd door Dr. Smagghe aangelegd met de nodige sluizen om er medicinale bloedzuigers te kweken die voor een groot deel werden uitgevoerd naar Parijs. In de ondiepe vijvers werden afgeleefde paarden aan een paal gebonden. Rond hun poten kregen ze een lederen hoos waarin de volgezogen echels vielen en daar konden worden “geoogst”.

De Korhaan

De Korhaan is met de bescherming sinds 1959 één van de oudste beschermde zones van het 
Landschap De Liereman. Het gebied herbergt een aantal historische schatten en een 
archeologische site. In de afwisseling van landduinen en moerassen voelde de 
prehistorische mens zich thuis. Verschillende voorwerpen zoals vuistbijlen, speerpunten, 
schrapers, ... werden hier teruggevonden. Ook werden er grafheuvels uit de bronstijd 
opgegraven.