Skip to main content

Artikel(s)

Paterkestocht 2021

Paterkestocht 2021

Afstanden: 5-7-13-18 km
Startlocatie: Zweepes Ven, Oude Arendonkse Baan 73, 2360 Oud-Turnhout
Bereikbaarheid Auto: E34 afrit 25 Oud-Turnhout–Retie. Bus: lijn 430 Hoogstraten-Turnhout of lijn 470 Turnhout-Mol, telkens halte Driedosstraat Oud-Turnhout op ± 500m van de start

Door een zeer recente gemeentelijke bepaling kunnen we helaas aan de start geen catering voorzien. De voorzieningen van de rustposten onderweg blijven onveranderd. Daar kan u dus nog verpozen met een drankje.
De Paterkestocht kun je over verschillende afstanden wandelen, gaande van 4 tot 24 km. De kortste afstand is volledig geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Maar ongeacht welke afstand je ook kiest, het parcours is zorgvuldig uitgestippeld en de Paterkestocht staat garant voor een flinke portie natuurschoon. Je komt langs statige dreven, historische landweggetjes, gemengd naald/loofbos, heide en ven.
Landschap de Liereman is sinds onze vorige Paterkestocht verscheidene keren in het nieuws geweest: het begon al met de nieuwjaarswandeling 2020 van natuurkenner Achilles Cools: hij bemerkt door de karakteristieke vlucht de aanwezigheid van de bruine lijster, die eigenlijk zijn thuis heeft in Oost-Azië en Siberië. De vermelding op waarnemingen.be trekt vogelaars vanuit de wijde omgeving, tot Denemarken toe. Op 22 april 2020 krijgt het landschap rake klappen: door een brand gaat 30 hectare waardevol veengebied op in de vlammen. Maar het gebied herstelde snel, en reeds na twee weken begonnen de vogels terug te komen. En dan, een maand later worden er ‘s nachts door vandalen zo’n honderdtwintig bomen “geringd” met een kettingzaag. Door tussenkomst van experts ging men aan het werk om de bomen te redden, en dat lijkt nu voor een groot deel de goede kant op te gaan. Zekerheid daarover is er echter pas binnen enkele jaren. En dan is er nog de plaag van het zwerfvuil, indirect veroorzaakt door de lockdown, waardoor het gebied veel meer wandelaars mag ontvangen, die het helaas niet allemaal even nauw nemen met hun lege verpakkingen, mondmaskers, hondepoepzakjes en noem maar op.
De naam Paterkestocht verwijst naar de vroegere priorij van Corsendonk, waar in een ver verleden (ca. 1350) reguliere kanunniken heilige geschriften kopieerden. De priorij, met zijn prachtige neoclassicistische  bouwstijl, is omgeven door een gebied met belangrijke natuurwetenschappelijke waarde. In deze tijd van corona mag hier ook vermeld worden dat Corsendonk reeds in de vijftiende eeuw met een verschrikkelijke pandemie kreeg af te maken: de pest. Er werd toen een pesttoren gebouwd aan de priorij, en dat staat er nog steeds!  Dankzij de diversiteit in structuur is dit gebied tevens zeer geschikt voor verschillende diersoorten: vooral vogels, maar ook zoogdieren, amfibieën, reptielen, en talrijke vlinders en libellen vinden hier een geschikt leefgebied. De boscomplexen ten noordoosten van de priorij en deze langsheen de Wamp dragen eveneens bij tot de natuurlijke schoonheid van dit authentiek Kempisch gebied.
Vanzelfsprekend zal op deze wandeling ook opvallen dat de appel hier heel wat te betekenen heeft. Oud-Turnhout is immers de tweede grootste fruitleverancier van de provincie Antwerpen.  De uitgestrekte boomgaarden typeren op hun eigen elegante wijze het landschap van dit stukje Kempen.
Ook in de residentiële wijken van Oud-Turnhout zal het de wandelaar opvallen dat men hier heel wat inzet op groen: waar het goed om wonen is, moet voldoende natuur zijn.

Foto's