
17 augustus: Gratis wandeling Wechelderzande
augustus 17 @ 08:00 - 17:00
Zondag 17 augustus 2025. 31ste Hartje der Kempen – Wechelderzande Wandelclub Zandstappers vzw – 1044 Afstanden : 3,3 – 6,3 – 10,6 – 13,1 – 18,2 – 23,7 – 28,8 – 34,3 km Vertrek : 6.00 u – 15.00 in PC Zandfluiter, Tulpenlaan 1 – Wechelderzande Te bereiken via het openbaar vervoer: vanuit het station van Turnhout : snelbus X41 (richting Antwerpen) tot Vlimmeren Statiestraat, dan bus 59 (richting Herentals) tot aan Wechelderzande Kerk. Wechelderzande is een deelgemeente van Lille in de provincie Antwerpen. Het is een landelijke gemeente met 4150 inwoners. Het is de streek van wereldkampioenen Paul Herygers, Wout Van Aert, Erwin Vervecken en Sanne Cant. Nederlands bokser Arnold Vanderleyde en zanger Guido Bellcanto hebben er hun thuis. Veearts Karel Van Noppen werd hier bijna 30 jaar geleden vermoord. Omstreeks 1900 was het dorp de verblijfplaats van verschillende kunstenaars, onder wie Florent Crabeels, Adriaan Jozef Heymans, Henry Van de Velde en Jacques Rosseels. Het oude gasthof De Keizer was een geliefd toevluchtsoord van deze kunstenaars.
Er zijn nog heel wat aantekeningen in Wechelderzande die verwijzen naar deze schilders. Op zondag 17 augustus vindt onze 31ste wandeltocht plaats in het hartje van de Kempen waar je nog rustig kan genieten van de vele bossen, heiden en weilanden. Het is tevens een tocht voor de Walk2Gether spaarkaart. De start van deze tocht is zoals gewoonlijk voorzien in het Parochiecentrum ‘De Zandfluiter’ te Wechelderzande. Tijdens deze tocht maken we kennis met de prachtige natuurgebieden die onze gemeente rijk is. De kortere afstanden 3 en 6 km wandelen hun kilometers langs de weilanden en bossen op het gehucht Moereind.
De 3 km stappers keren al snel terug naar de zaal terwijl de 6 km hun rustpost hebben aan de sportvelden op de Pulsebaan.
De 10 km wandelen samen met de 6 km langs het gehucht Moereind tot aan hun rustpost aan de sportvelden op de Pulsebaan. Van daar vertrekken ze voor een wandeling door de eeuwenoude beuken van Blommershot. Het wandelpad brengt ze in de Stille Kempen met zijn prachtige landduinen, afgewisseld met buntgras en rododendrons en mogelijk spotten ze hier nog een rond dartelend reetje.
De wandelaars op de 13, 18, 23, 28 en 34 km stappen vanaf de startzaal naar de rustpost aan de Lilse Bergen (Haarlebeek). Net na hun vertrek maken ze kennis met de kunstenaars die deze maand exposeren in de tuinen van kasteel Hof d’Intere, een renaissancekasteel dat stamt uit 1649. De fleurige, vliegende parasols zullen zeker hen die graag fotograferen een kwartiertje tijd kosten. Van 1688 t.e.m. 1964 fungeerde dit kasteel als pastorie om daarna de functie van gemeentehuis op zich te nemen. En dit bleef het tot de fusie van 1977. Onlangs werd het in pacht gegeven aan een Italiaanse groep die er een (h)echt kunstenaarsoord van wil maken dat de Wechelse schilderschool van een eeuw geleden wil evenaren. Verderop maken we kennis met het natuurgebied rondom Bersegem. Loslopende damhertjes, pluimvee, en andere wezens zijn hier in alle pracht te bewonderen. Het is een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied met een grote aangelegde waterplas. Het hoeft dan ook geen betoog dat het er bruist van het leven. Terwijl we rustig verder wandelen arriveren we plots, zonder dat we het verwachten of het bos moeten verlaten aan de zeer verzorgde rustpost Haarlebeek waar het grote terras lonkt om toch even uit te rusten en te genieten van de al opgedane indrukken. De 18, 28 en 34 maken nu een lus van 5,1 km doorheen de bossen aan het recreatiedomein Lilse Bergen, gekend van de Krawatencross.
Dennenbossen en zandduinen vormen hier het landschap en ze arriveren terug in rustpost Haarlebeek zonder de bossen te verlaten. Op de terugweg overwinnen de eerst enkele flinke zandduinen om daarna rond één van de zandwinningsputten uit de streek te wandelen die nu ligt te blinken tussen de dennenbomen. Zonder het te weten wandelen we het natuurgebied rondom de Visbeek in. De wandelweg loopt doorheen de vallei van de Visbeek die hier een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied vormt. Moerasbossen, kwelrijke hooilanden, droge en natte heide, gagelstruwelen, je komt het er allemaal tegen. De Visbeek met tientallen verschillende plantensoorten, is hier de levensader van de Kempense beekvallei. De plantenliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken. Het hoeft dan ook geen betoog dat het er bruist van het leven. Enkele Galloway runderen en schapen zorgen voor het onderhoud van het gebied. Verderop komt het centrum terug in zicht. Of toch niet? Het blijft de laatste km twijfelen of je nu wel al vlak bij de startzaal bent of toch nog midden in de bossen tot je plots de kleine rijksweg over steekt en een volgende zandweg in wandelt. 250 m verder kan je je dan neervlijen voor een welverdiende rustpauze. De 23 en de 28 km combineren beiden de 10 km waarbij de 23 er de 13 km afstand bij doet en de 28 de 18 km. De 34 km passeert als enige de E34 om het natuurgebied Kindernouw een bezoek te brengen. Dit is een typische Kempense beekvallei, die bestaat uit een aaneenschakeling van moerassen, bossen, heide, gagelstruwelen, ruigte en graslanden. Wie houdt van een stevige boswandeling afgewisseld met enkele prachtige natuurgebieden, moet zeker afzakken naar Wechelderzande. Bij warm weer zorgen de bossen voor de nodige verkoeling en bij koud regenachtig weer zorgen ze voor de nodige beschutting. Wij zorgen voor de nodige rustposten midden in de natuur zodat je bij mooi weer buiten kan genieten van de gezonde Kempische boslucht bij een drankje en een hapje. We hopen jullie allemaal te mogen begroeten in het hart van de Kempen. De Wechelse Trippel van ‘t vat zal koud staan!