Klein Peerkentocht
Klein Peerken was de volksnaam van Petrus Van Gorp, illuster lid van de familie Van Gorp, waartoe ook de voorzitter van De Korhoenstappers behoort.
Petrus werd geboren in Ravels in 1809 en was een Vlaamse reus en boerenzoon. In 1816 verhuisde het gezin naar Turnhout. Hier werd zijn bijnaam de Reus van Turnhout. Hij was 2 meter 18 groot, een serieuze grootte als men weet dat de gemiddelde man in de 19de eeuw slechts 1 meter 60 groot werd.
Zijn klompen staan in het Taxandriamuseum te Turnhout tentoongesteld.
Ik geef hier graag een woordje uitleg over de verschillende afstanden:
5 km: geschikt voor kinderwagens en rolstoelpatiënten. Rustpost na 1,9 km
7 km: werkelijke afstand 7,1 km. Rustpost na 5,25 km. U gaat voor een groot deel door het Doolhofbos. Den Doolhof is een bosreservaat. Het bestaat uit twee delen, die van elkaar gescheiden zijn door een landbouwzone. Het ene deel is een oud parkbos en een oude klei-ontginning, waar de natuur vrij spel krijgt, en het andere deel heeft jongere bossen en graslanden waar wandelaars welkom zijn op de aangeduide paden.
12 km: werkelijke afstand 12,8 km. Rustpost na 7,25 km. Je wandelt door een gevarieerd landschap dat vooral langs velden en door bossen gaat. Na ongeveer 5 km kom je door natuurgebied De Liereman, met daarin de Echelkuil en huis Misonne. Het is zeer leerrijk én amusant om over dit “spookhuis” en de bijbehorende vijver wat na te lezen, en te luisteren: als je klikt op de afbeelding hieronder kom je op een pagina van Radio2, die er een mooi programma over maakte.
18 km: Werkelijke afstand: 18,5 km. Rustpost na 7,25 km, en na een lus van 5,25 km nog eens dezelfde rustpost. Deze tocht loopt praktisch volledig over onverharde wegen.
Je wandelt een heel eind door natuurgebied De Liereman, naar het kanaal Dessel-Schoten, waar op grote infoborden een interessant stukje geschiedenis over het (deels met de hand!) uitgraven van het kanaal te zien is.
Je kan daar ook rustig genieten van de omgeving terwijl je zit te verpozen op het terras van Burcht Hertog Jan, een unieke locatie! Van daar gaat het terug via Werkendam en Maria Van Zimmerenstraat naar de aankomst in de Heischuur.
25 km: Werkelijke afstand: 25,1 km. Rustposten na 7,25 km, en de volgende na nog eens 10,2 km.
Je wandelt bijna altijd op onverharde weg. De route is vergelijkbaar met die van 18 km, met meer kilometers in het natuurschoon van de Liereman, en langer over het rustige jaagpad langs het kanaal.
Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. In het bezoekerscentrum geniet je van een verfrissend drankje dat mogelijks naar meer zal smaken.
In onze vertrek- en aankomsthal bieden wij u onder meer Gageleer aan: een goudkleurig bier dat wordt gebrouwen met eerlijke bio-ingrediënten: het fijnste gerstemout, deels afkomstig van lokale Kempense bio boeren, en gagel uit De Liereman. Als je voor dit bier kiest, doe je dat met een gerust geweten: je werkt mee aan een goed doel, want de opbrengst gaat naar natuurbehoud.
Verder is het wel duidelijk dat we dichtbij het speelkaartenmuseum en Carta Mundi, de grootste producent van speelkaarten ter wereld zitten. We schenken namelijk ook streekbieren Schuppenboer, Klevere Tien en Koeke Dam.
Wij wensen u veel wandelplezier!