Vlaanderen Wandelt 2023

Vlaanderen Wandelt 2023

Op zondag 30 april 2023 is Oud-Turnhout één van de vier locaties van waaruit de wandelaars kunnen vertrekken om deel te nemen aan het grootse wandelevenement Vlaanderen Wandelt.

Startlocatie: Sporthal De Hoogt, De Hoogt 20, 2360 Oud-Turnhout
Starturen: Vrije start tussen 7 en 15 u.
Starten voor de 50 km tussen 6.30 u en 8 u.
Inschrijven:
  • € 1,5 euro voor leden erkende wandelsportfederatie, € 3 voor niet-leden
  • kinderen -12 jaar gratis
  • 50 km enkel via voorinschrijving, ten laatste op 22 april 2023: € 25 voor leden, € 27 euro voor niet-leden. Hierbij is de bevoorrading langs het parcours inbegrepen.

INSCHRIJVEN 50 KM

Afstanden: 5 km kidswandeling fotozoektocht – ook toegankelijk voor andersvaliden
7 km rebuswandeling
12 – 18 – 25 – 32 – 40 km
50 km met voorinschrijving, en bevoorrading.


Wandelclub De Korhoenstappers vzw werd opgericht op 25 november 2005 en is aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen onder nummer 1055. Wij hebben momenteel ongeveer 140 leden. Wij zijn een actieve club met diverse activiteiten het hele jaar door. De naam van onze club verwijst naar de Korhoen (Lyrurus tetrix voor de kenners), een typisch Kempische fraaie hoenderachtige die in onze streken vroeger vrij veel voorkwam maar nu helaas de vlucht heeft genomen. Hij voelt zich namelijk best thuis in open gebieden, op heidevlakten en braakliggende terreinen. Met het verdwijnen van deze biotopen is ook onze naamgever hier verdwenen.

De wandeling: er wordt vooral gewandeld in en rond de Liereman, waar we genieten van al het moois dat de natuur ons biedt.
Het gebied van 439 ha herbergt een grote verscheidenheid aan typisch Kempische vegetaties gaande van natte en droge heide, gagelstruweel, elzen- en wilgenbroek, berken-eikenbos, dennenbos enz. Ook heel wat reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten worden er gevonden. De Liereman telt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers en dit aantal groeit nog elk jaar. In 1940 werd De Liereman beschermd als cultuurhistorisch landschap, en op 22 april 2012 werd het gebied door de Vlaamse overheid officieel erkend als stiltegebied.
De wandelingen van 20 km en meer gaan ook door de Ravelse Staatsbossen, een stuk aaneengesloten natuur van om en bij 1000 ha, met goed onderhouden wandelpaden, dat men op sommige plaatsen geneigd is feeëriek te noemen. Om de dit gedeelte van de wandeling te doen, wordt men gratis met het veerpont over het kanaal gebracht!

2 reacties

  1. vandaag de 32 km gedaan .een dikke pluim voor de organisatie .heel goed afgepeild .en een zeer mooie wandeling .ben op plaatsen geweest waar ik nog nooit geweest ben ook al woon ik in Arendonk in een woord gezegd top .op naar volgend jaar .

    Gevers Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *