Parel der Kempentocht: verslag van tevreden wandelaars uit Beringen

Parel der Kempentocht: verslag van tevreden wandelaars uit Beringen

Wandeling “Parel van de Kempen” in Oud-Turnhout
Een schot in de roos!

Tekst & Foto: Nicole & Guy van Wandelclub Paul Gerard Beringen

Geen paniek! Er vielen geen gewonden.

Op donderdag 22 september 2022 besloten we om, na enkele dagen inactiviteit (geen wandelingen dichtbij huis of wegens andere verplichtingen), eens te gaan wandelen in Oud-Turnhout bij wandelclub De Korhoenstappers vzw. Daar ging namelijk hun wandeling “Parel van de Kempen” door.

Dus vertrokken we in Beringen voor een autorit van 52 kilometer naar Oud-Turnhout waar we met behulp van de, bij de federatiewandelaars maar al te goed gekende, wegwijzers naar de parking aan de recreatiejachthaven Het Gevaer geleid werden. Deze jachthaven ligt aan het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (provincie Antwerpen), dat het Kanaal Bocholt-Herentals in Dessel met het Albertkanaal in Schoten verbindt. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde. In 1846 was na twee jaar het traject Dessel-Turnhout afgewerkt, maar het zou tot 1875 duren vooraleer de verbinding Turnhout-Schoten klaar kwam.

De inschrijving gebeurde op originele wijze op één van de aangemeerde boten, waar we tevens konden genieten van een drankje en/of een broodje. Na een kop koffie kozen we voor de wandellus van 10,5 kilometer. Naast die afstand konden de wandelaars ook nog kiezen voor een lus van vijf kilometer en eentje van vijftien kilometer.

In het begin wandelden we wel wat over, voornamelijk verkeersarme, straten, maar al vlug bevonden we ons op diverse paden in de natuur. Na goed vijf kilometer gewandeld te hebben, werden we verrast omdat restaurant Burcht Hertog Jan de wandelaars een rustpost aanbood waar wat kon gegeten en gedronken worden. Het restaurant is gelegen in de bosrijke omgeving op de grens van Oud-Turnhout en Ravels. Doordat ook het zonnetje al vroeg van de partij was, kozen de meeste wandelaars voor een plaatsje op het terras.

Na het genot van een cappuccino hernamen we de wandeling en werden we alweer verrast. Net voor we de oever van het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten bereikten, bood een dame enkele kunstwerken van VaartArt te koop aan. Maar het allerleukste vonden we toch wel de voetveer “De Liereman-Ravelse Bossen” met een veerman die de wandelaars naar de overkant bracht. Daar volgde dan een wandeling van iets meer dan twee kilometer over de andere oever van het kanaal en door het Gewestbos Ravels, een ongeveer 850 ha groot gebied dat beheerd wordt door het Agentschap Natuur en Bos.

Eerst volgden we nog even het jaagpad, maar al spoedig werden de wandelaars via een lus door de bossen geleid om daarna terug uit te komen bij de gratis veerdienst. Toen ik hem erom vroeg, vertelde de veerman dat hij op deze wandeldag al een honderdtal wandelaars had overgezet en dat in een 30 à 35 beurten (maal twee want ook de terugkerende wandelaars werden feilloos terug aan de startoever afgeleverd). De wandelaars konden zijn werk wel degelijk appreciëren en staken spontaan een kleine bijdrage in de spaarpot op het veer.

Na de korte overzet wandelden we eerst weer over het pad langs het kanaal. Via enkele kleine straatjes en vooral paden kwamen we na ongeveer drie kilometer terug uit aan de jachthaven. Op de boot, waar we ons ’s morgens hadden aangemeld, kon je niet alleen benedendeks maar ook bovendeks iets drinken en ook op de oever stonden tafels en stoelen waar de wandelaars konden plaatsnemen. Na nog een frisdrankje was het tijd om de terugtocht naar Beringen aan te vatten.

Het aantal wandelaars had zeker hoger mogen zijn, want uiteindelijk kwamen er op deze zonnige donderdag, met een maximumtemperatuur van 19 graden, maar 216 wandelaars opdagen. De wandeling alleen al verdiende er veel meer en afwezigen hadden eens te meer ongelijk!

We danken graag het Bestuur en de medewerkers van de wandelclub voor hun organisatie en inzet, evenals de uitbaters van het bootcafé en van het restaurant Burcht Hertog Jan om alle wandelaars te ontvangen, maar zeker ook de veerman die deze wandeling net dat tikje extra glans gaf! Het goede van een wandeling zit hem immers dikwijls juist in de verrassende elementen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *