Busreis Oostende

Busreis Oostende

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Busreis Oostende

14 augustus 2022 @ 07:30 - 18:00

€10

Afstanden van de wandeling zijn: 6-12-18 km.
Op de 6 km is geen rustpost, op de 12 km is 1 rustpost en de 18 km komt twee keer op diezelfde rustpost.


Oostende is niet alleen bij de Korhoenstappers bekend, maar bij toeristen van over de hele wereld: Oostende heeft gemiddeld zowat 1,25 miljoen overnachtingen per jaar.
Een slaapplaats moeten we niet zoeken. Een parkeerplaats ook niet, dat is allemaal geregeld. En een wandeling: volg de pijlen, dan krijg je vanzelf het mooiste van Oostende te zien.
Wie aan Oostende denkt, denkt aan zon, zee en strand. Maar Oostende is heel wat meer dan dat. Het is een stad met een rijke geschiedenis die een belangrijke rol in de wereld gespeeld heeft en een heel mooie cultuur heeft opgebouwd.
De eerste sporen van Oostende zijn te vinden in de 9e en 10e eeuw. Schaapherders en vissers leidden een eenvoudig leven in een kleine nederzetting op het oostelijke uiteinde van het schorreneiland Testerep. In 814 schonk Sire Gobrecht van Steeland het toenmalig nietig dorpje aan de abdij van Sint-Bertinus in Sint-Omaars. In de 11e eeuw werd de Testerepvliet tussen het eiland en het vasteland ingepolderd, waardoor de stad niet meer op een eiland lag en zich kon ontwikkelen. In 1267 kende Margaretha van Constantinopel stadsrechten toe aan Oostende, maar de stad had geen muren, vestingen of bolwerken. In 1284 sloot Oostende een verdrag met de vrijheer van Brugge om de getijdengeul te verbreden en bevaarbaar te maken.
Spaanse periode
In juli 1489 werd Oostende geplunderd en in brand gestoken door aanhangers van de Duitse keizer Maximiliaan I van Oostenrijk, aangevoerd door Daniël van Praet, kapitein van Nieuwpoort. Dat leidde de reeks oorlogen in de Nederlanden in. Zo werd Oostende in 1548 veroverd door de Engelsen en de Hollanders. In 1572 werd uiteindelijk een verdediging rond de stad opgeworpen met de toestemming en medewerking van de Hertog van Alva.
Na de Slag bij Nieuwpoort trok het leger van de Prins van Oranje zich terug op Oostende. De Oostendenaren gaven vrije toegang tot hun haven aan protestanten uit Engeland en Noord-Ierland. Zo werd Oostende het laatste protestantse bolwerk in de katholieke Spaanse Nederlanden. Als reactie daarop volgde het drie jaar durende Beleg van Oostende. De Staatse verdedigers trokken zich ten slotte terug. Door het beleg was Oostende totaal verwoest. Op 6 juli 1706 gaf de belegerde stad zich over aan de Oostenrijkse keizer en zijn bondgenoten.


Dan volgt er min of meer een heropbloei, tot aan de tijd van Napoleon, voor wie het militaire primeerde op de handel.
Pas in 1830, onder impuls van de Belgische koning Leopold I, kon de Oostendse zeehaven verder uitgroeien. In 1838 had de inhuldiging van de spoorlijn Oostende-Brussel plaats en in 1846 werd de eerste veerdienst Oostende-Dover ingelegd.

 

Gegevens

Datum:
14 augustus 2022
Tijd:
07:30 - 18:00
Kosten:
€10
Site:
https://www.keignaerttrippers.be/6estormvogeltocht.htm

Organisator

De Korhoenstappers
E-mail
karin.peeters2@skynet.be

Locatie

Sporthal de Hoogt
De Hoogt 20
Oud-Turnhout, 2360 België
+ Google Maps
Telefoon
+32485759740