De Korhoenstappers

Parcoursbeschrijving

Wij wandelen die dag over een parcours met 8 verschillende wandelingen, gaande van 5 km tot 50 km.

De wandelingen vertrekken allemaal aan sportpark “de Hoogt” in Oud-Turnhout: namelijk in de ruime en verzorgde sporthal. De bestaande sporthal met een nieuw aangebouwde sporthal vormen vandaag een mooi geheel waar we met jong en oud kunnen samenkomen voor de inschrijving en een gezellige babbel.

Al de afstanden (met uitzondering van de 5 km) gaan richting natuurreservaat “de Liereman”. Het is één van de oudst beschermde natuurgebieden in België en officieel erkend als stiltegebied. Heide, uitgestrekte graslanden, blinkende vennen, witte stuifduinen en mysterieuze broekbossen, nergens anders kan je de Kempense troeven beter beleven dan hier!

Afstand 1: afstand 5 km

Deze wandeling gaat door verkeersarme en trage wegen doorheen het centrum van Oud-Turnhout en is daarom geschikt voor rol- en kinderwagens. Op deze wandeling is een fotozoektocht mogelijk: foto’s dienen in de juiste volgorde geplaats te worden. 

Afstand 2: afstand 7 km waarvan +/- 43% onverharde paden

Langs deze wandeling kan je droedels /rebussen oplossen als toemaatje en ontspanning. Na het verlaten van het sportpark slingert deze wandeling via rustige wegen tussen de velden en akkers richting de Liereman. Een kleine 2 km verder bereik je dan de rand van het reservaat waarna de tocht je via smalle zandwegeltjes voert langs de Echelkuil. In de vijvers van dit gebied kweekte ene dokter Smagghe “echels” oftewel bloedzuigers. De dokter kocht op de markt oude paarden. Hij deed de dieren laarzen aan en bond ze vast aan een paal in een vijver. De bloedzuigers zogen zich vast aan een paardenbeen en lieten zich wanneer ze volgezogen waren vallen. Netjes in een laars. Dokter Smagghe verkocht de beestjes aan Franse ziekenhuizen en apothekers.

Na een 4-tal kilometer komen we aan bij de rustpost (tent van 30 x 10 m) op de parking van het bezoekerscentrum De Liereman.

Na het verlaten van de controle is het nog 2,7 km stappen doorheen landschappen van weiden en akkers om via de kerk van Sint-Bavo en de tuin van het Hofke van Chantraine (bureau toerisme – vroegere pastorij) terug op het sportpark te eindigen.

Afstand 3: afstand 12 km waarvan +/- 65% onverharde paden

Vertrek gelijk met afstand 2 tot aan de rustpost. 

Na het verlaten van de rustpost maakt deze wandeling een extra lus van 5,6 km in het natuurgebied van de  de Liereman: via een speelbos, doorheen een heidelandschap, een uitkijktoren, over knuppelpaden naar het oude jachthuis van Misonne om terug te keren naar de rustpost op de parking Liereman.

Na de rustpost rest nog de terugweg van 2,7 km zoals omschreven in afstand 2.

Afstand 4: afstand 18 km waarvan +/- 75 % onverharde paden

Vertrek gelijk met afstand 2. Na een 2-tal km krijgen we een splitsing waardoor deze wandeling afwijkt van de kortere om via bossen en zandwegen te komen tot knuppelpaden en de Echelkuilvijver met het oude jachthuis Misonne. Na een 6,5 km bereiken we de rustpost op de parking van de Liereman. 

We verlaten de rustpost en maken we een extra lus van 8,7 km naar natuurgebied “de Korhaan” op de grens met Arendonk. De Korhaan ligt op een heuvelrug van droge zavelgrond en is een prachtig voorbeeld van een aloud Kempens heidelandschap. We keren terug naar onze rustpost op de parking de Liereman.

Na de rustpost rest nog de terugweg van 2,7 km zoals omschreven in afstand 2.

Afstand 5: afstand 25 km waarvan +/- 61 % onverharde paden

Vertrek zoals afstand 2. Na een 2-tal km krijgen we een splitsing waardoor deze wandeling afwijkt van wandeling 2-3 en 4. Via een trage weg tussen de velden gaan we door Oosthoven naar een mooi stukje natuurgebied “het Doolhofbos” naar de voetgangersbrug aan de Laguit. Via de Dombergheide, een stukje natuurgebied met alle typische landschapselementen van de streek (heide, bos, hooiland), komen we aan onze rustpost de Baalse hei (na 6,8 km). 

Na het verlaten van de rustpost gaat onze tocht verder doorheen het Turnhoutse Vennengebied naar het centrum van Ravels. Na een 6,4 km bereiken we dan rustpost “De Wouwer”.

Na het verlaten van de rustpost in het centrum van Ravels, gaan we op zoek naar de Ravelse staatsbossen. Dit brengt ons langs smalle, kronkelende zandpaadjes en verken je een gevarieerd landschap met bos, graslanden, historische vennen en heide. Beken, grachten en greppels doorkruisen het domein.

Stilaan naderen we het natuurgebied Landschap de Liereman. Maar eerst helpt een overzetvlot ons het kanaal over te steken. De wandeling gaat verder langs de oevers van het kanaal Dessel-Schoten, velden, akkers bossen om via de vijver aan het jachthuis Misonne te komen, daarna nog 10,1 km) tot aan de rustpost op de parking van de Liereman. 

Na de rustpost rest nog de terugweg van 2,7 km zoals omschreven in afstand 2.

Afstand 6: afstand 32 km waarvan +/- 75 % onverharde paden

Deze wandeling loopt volledig samen met wandeling 5 tot aan de rustpost op de parking Liereman. 

Na het verlaten van deze rustpost maken we nog een extra lus van 6,1 km doorheen het reservaat de Liereman. ( ingekorte versie van lus 18 km) Na de rustpost rest nog de terugweg van 2,7 km zoals omschreven in afstand 2.

 

Afstand 7: afstand 40 km waarvan +/- 80 % onverharde paden

Deze wandeling loopt volledig samen met wandeling 5 tot aan de rustpost “de Wouwer”. Na het verlaten van de rustpost in het centrum van Ravels gaan we op zoek naar de Ravelse staatsbossen. Via smalle, kronkelende zandpaadjes verken je een gevarieerd landschap met bos, graslanden, historische vennen en heide. Beken, grachten en greppels doorkruisen het domein. De afstand doorheen de staatsbossen is een 2-tal km meer dan afstand 5 en 6. Stilaan naderen we het natuurgebied Landschap de Liereman. Maar eerst helpt een overzetvlot ons het kanaal over te steken. De wandeling gaat verder langs de oevers van het kanaal Dessel-Schoten, velden, akkers bossen om via de vijver aan het jachthuis Misonne te komen, na 12,1 km) tot de rustpost op de parking van de Liereman. 

Na het verlaten van de rustpost maken we een extra lus van een kleine 12 km doorheen reservaat de Liereman naar een nabijgelegen natuurgebied Reenheide op grondgebied Arendonk. Via een stukje privaat gebied “landeigendom de zeshonderd” gaan we door natuurgebied de Korhaan naar onze rustpost op de parking Liereman. 

Na de rustpost rest nog de terugweg van 2,7 km zoals omschreven in afstand 2.

Afstand 8: afstand 50 km waarvan +/- 72 % onverharde paden

Deze wandeling loopt volledig samen met wandeling 5 tot aan de rustpost “de Wouwer”.

Na het verlaten van de rustpost “de Wouwer” maken we een extra lus van 9,5 km doorheen de staatsbossen en een ommetje rond het centrum van Ravels om terug aan te komen in de rustpost “de Wouwer”.

Na een 2e maal de rustpost “de Wouwer “ te hebben bezocht loopt onze tocht verder zoals omschreven in afstand 7. Na een 12 km komen we dan toe aan onze rustpost op de parking de Liereman. 

Bij het verlaten van de rustpost maken we eveneens een extra lus naar Reenheide – Korhaan zoals omschreven in afstand 7. 

Na de rustpost rest nog de terugweg van 2,7 km zoals omschreven in afstand 2.