Eerste clubwandeling 2022

Eerste clubwandeling 2022

Op 8 januari zagen we mekaar voor het eerst dit jaar in clubverband weer. Plaats van afspraak was café  Het Puttershuys, dat tot voor kort La Pineda heette. Het weer zat niet echt mee, maar dat was maar een bijkomstigheid. We waren weer van de partij, eindelijk! De coronamaatregelen waren versoepeld, en de opluchting was op de gezichten van de aanwezige wandelaars af te lezen.

De wandeling ging van start langs de villawijken van de Dennelaan, en langs daar naar onze thuisbasis, natuurgebied De Liereman. Dit deel van De Liereman kenmerkt zich volgens de kenners door de landduinen. Ze dateren grotendeels uit de periode van de ijstijden toen er weinig plantengroei was om het zand vast te houden. In de middeleeuwen waren ze bedekt met heidevelden. Op plaatsen met overbegrazing door schapen, ontstonden stuifduinen. De meeste duinen zijn in de loop van de vorige eeuw bebost met dennen.

Zowat halverwege heeft natuurpunt hier een bodemschuif geïnstalleerd, die laat zien hoe de bovenlaag van de aarde hier is samengesteld, met wat uitleg over de natuurhistorische vondsten die in de Liereman ooit gedaan zijn.

bodemschuif
De bodemschuif

Terug richting Puttershuys via de Korhaan. De Korhaan is met de bescherming sinds 1959 één van de oudste beschermde zones van het Landschap De Liereman. Het gebied herbergt een aantal historische schatten en een archeologische site. In de afwisseling van landduinen en moerassen voelde de
prehistorische mens zich thuis. Verschillende voorwerpen zoals vuistbijlen, speerpunten, schrapers, enz. werden hier teruggevonden. Ook werden er grafheuvels uit de bronstijd opgegraven.

Door een andere villawijk, die van de Koekoeksdreef, Ganzendreef enz., gingen nu de twintig stilaan verkleumende Korhoenstappers richting Puttershuys, waar het nog een wijle aangenaam vertoeven was in de gezellige veranda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *