Stevensweert

Stevensweert

Verrassingsreis Stevensweert 19 september 2021

De verrassingen waren al heel wat eerder begonnen: in het tweede Korhoentje van 2020 beloofden we onze leden een verrassingsreis waarvan alleen de datum geen verrassing was: 20 september 2020, zeker weten! Maar nee hoor. Verrassing! We doen het een andere keer. Maar na dit uitstel wegens coronamaatregelen konden we de reis een jaar later dan toch laten doorgaan. Zoals dat hoort bij een verrassingsreis hadden we niet de chauffeur die we verwacht hadden. De Guy was naar Amerika of ergens daar in de buurt, en de Ludo verving hem. Hij had zijn GPS ingesteld op VERRASSING zei hij, en na een uurtje rijden zouden we dan wel zien.
We zagen dus dat we in Stevensweert uitgekomen waren, waar de meesten van ons nog nooit van gehoord hadden. Maar de charmante en welbespraakte gids Nathalie loodste ons aan boord van een vaartuig, de Stadt Wessem, dat de opmerkelijke gave bleek te hebben de rust en de kalmte die uitgaat van het water over te brengen op zijn opvarenden. Eer we goed en wel vertrokken waren had de bemanning ons al voorzien van koffie en Limburgse vlaai en we lieten het ons smaken!
Na ons boottochtje bracht de Ludo ons naar een zaak waar we een uitgebreide broodjesmaaltijd te verwerken kregen. De Stevensweertenaars leken wel verrast te zien wat Korhoenstappers allemaal achter de kiezen kunnen stouwen. Voldaan en nog niks moe starten we achter onze gidsen John en Nathalie voor een wandeling van 10 km door het dorp en de omliggende natuur. In het dorp en bij de haven kregen we een beknopte maar zeer interessante historiek van Stevensweert te horen van Nathalie. Zij deed dat met zoveel verve en elan dat het voor velen gerust wat minder beknopt mocht. Maar en moest nog gewandeld worden! Langs de gallowayrunderen, onder andere, waarvan een exemplaar van om en bij de 800 kg Willie op zijn pad vond, en een rake karateslag van hem mocht incasseren. Verder ging het pad langs het kasteeldomein Wahlburg, waar van een kasteel niet meer veel te zien was, maar men wel de fundamenten ervan had blootgelegd zodat men kon zien hoe groot het was in zijn glorietijd, en dat was toch behoorlijk imposant. Daar was ook een uitkijktoren opgetrokken van waaruit men mooi uitzicht had over het hele domein, en infoborden verduidelijkten hoe prachtig de landerijen en de tuinen aangelegd waren, naar het voorbeeld van Versailles. Verder ging de wandeling, tot het keerpunt waar de wandelaars tussen twee meertjes een stroompje via stapstenen konden oversteken. Bekwame gids John bleek ook bekwame fotograaf en hij bezorgde de avontuurlijkste stappers een aandenken van hun waaghalzerij.
De grootste verrassing van de hele onderneming kwam toch wel nadat Karin nietsvermoedend het Sint-Annakapelletje was binnengewandeld. Sint-Anna’s job bestaat namelijk hieruit dat zij de kinderwens van hopeloze vrouwen in vervulling laat gaan. Misschien was het al lang geleden dat St.-Anna nog eens een waardige deerne op bezoek gehad had, maar in ieder geval, Karin kwam daar zwanger buiten!
Plaatsgebrek belet me om nog verder uit te wijden over de driegangenmaaltijd die daarna nog volgde, en over de geestdrift waarmee onze gidsen ons onderhielden. Het mag wel duidelijk zijn dat dit een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Korhoenstappers was.
Nog veel meer foto’s ziet u binnenkort op onze facebookpagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *