Busreis Kanne: de Parel van de Jekervalleitocht

Busreis Kanne: de Parel van de Jekervalleitocht

Kanne, 27 maart 2022

Wat was het vroeg uit de veren, die zondag, de dag uitgerekend dat de zomertijd inging en we om 7u30 aan de Hoogt vertrokken!
De dagen ervoor was het aangenaam warm, die dag echter was het eerder fris, 5 graden bij het ochtendgloren en hing er wat mist, die volgens de weerman  zou optrekken, jawadde…


Ginds aangekomen, na een warme tas koffie en een broodje gingen we op weg. Al gauw ging het berg op, korte nijdige hellingen, afgewisseld met dito laagtes. Ikzelf deed met een clubgenoot de 14,5km, waar ikzelf normaal 2u20 over doe, nu deed ik er 4u uur over, met 380 hoogtemeters! Kanne bestaat uit  boven en neder Kanne, Canne in de oude taal konden we lezen, ook een oude watermolen met woning uit 1650. Het Albertkanaal met monumentale brug snijdt het dorp in tweeën.
Als laatste op onze tocht konden we langs het fort van Eben – Emael in de gemeente Bassenge, provincie Luik, wandelen. Was er nog nooit geweest, kon me er zelfs geen voorstelling van geven. Makkelijk 4 voetbalvelden groot, allemaal ondergronds met op de hoeken bunkers die boven de grond uitsteken, de kanonlopen nog intact. Hier en daar zie je vierhoekige platformen met een koepel er boven, heel speciaal wel .


Aan de ingang gekomen, want het fort bereikten we via de achterdeur als het ware, konden we de geschiedenis ervan op foto’s zien en op borden lezen, indien je er nog nooit was, zeker aan te bevelen.
Bij aankomst in de zaal hadden we de zon nog niet gezien, altijd bij mistig weer gewandeld, van
vergezichten dus weinig gemerkt maar heb het me niet beklaagd.

En ineens kwam de zon erdoor, wij terug naar buiten en nog lekker van de zon genoten!

Martin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *